AraWhatsApp
WeCreativez WhatsApp Support
Whatsapp İletişim
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?

Çatı İzolasyonu Nasıl Yapılır

Çatı İzolasyonu Nasıl Yapılır

Çatı İzolasyonu Nasıl Yapılır

Binayı tamamlamada en önemli kısımlardan biride çatılardır. Binanın dış etmenlerden rüzgar, şiddetli yağmur, güneş ışınları ve diğer hava koşullarından en çok etkilenen kısmı çatıdır. Her ne kadar sağlam malzemeden yapılmış olsa da zamanla doğaya karşı gelemez ve birtakım deformasyonlara uğrayabilir. Söz konusu deformasyonu geciktirmek ve binayı ilk günkü kalitesinde tutmak için çatı izolasyonu yaptırmak gerekir. Sadece binanın yaşını uzatmak için değil, binada yaşayanların refahı içinde gereklidir. Peki, çatı izolasyonu nasıl yapılır, her çatıya yapılabilir mi gibi pek soru bulunmaktadır.

Çatı İzolasyonu Neden Yapılır? 

Çatı izolasyonu binanın ilk günkü kalitesini korumak ve desteklemek için yapılır. Hemen hemen pek çok çatıya uygulanabilmektedir. Doğadan kaynaklanan dış etmenlerin çatıya ve binaya zararını engellemek, rutubet kaynaklı terleme ve küflenmeden korumak ve ayrıca ısı ve enerji tasarrufu sağlamak gibi pek çok faydası bulunmaktadır.

Çatı İzolasyonunda Kullanılan Malzemeler

Her çatı için kaliteli ve doğru kalınlıktaki ürünler seçilmelidir. Cam yünü, taş yünü, poliüretan ve strafor gibi malzemelerdir. Bunların hepsi uygun çatı için seçilmeli ve iyi bir işçilikle işlenmelidir. En verimli sonuç ancak bu şekilde alınabilir. Ayrıca dekupaj testeresi, el testeresi, vidalama aleti, çatal çekiç, zımba tabancası, makas, maket bıçağı, eldiven, toz maskeleri de gerekli malzemeler listesinde bulunmaktadır.

Asıl soruya geri dönmek gerekirse; çatı izolasyonu nasıl yapılır denildiğinde; öncelikle izolasyon malzemeleri ciltte, gözde ve solunum yollarında tahrişe neden olabileceğinden iş güvenliği sağlanmalıdır. Sonrasında gerekli ölçüler alınmalı, yapıya uygun malzemeler hazırlanmalı ve uygun boyutlarda montaj için hazırlanmalıdır. Paneller arasında hiçbir boşluk bulunmaması gerekir. İzolasyon panelleri döşendikten sonra membranı uygulanmalıdır.

Bu uygulama çatı kirişlerine sıkıca zımbalanan 10cm’lik bindirmelerdir. Bunlar ve üst üste gelenleri izolasyon bandıyla kapatmaktır. Çatının herhangi bir köşesinden başlanan yalıtım şilteleri yukardan aşağıya doğru açılır. Şilteler sıkıca bastırılır ve zımbalama işlemi uygulanır. Ek yerleri mutlaka bant yardımıyla kapatılmalıdır. Ardından çatının yapısına göre kaya yünü, taşyünü, cam yünü, polistiren, poliüretan gibi malzemelerle yalıtım panelleri kullanılır. Bu malzemelerden bazıları hem hava geçirmezliği hem de düz bir zemin oluşturmak için kullanılır. Daha sonra alçı ya da levha malzemesiyle son işlemlerde tamamlanır. Uzun ömürlü olması için yapılan çerçevelere sabitlenmelidir.

04 Aralık 2017
3.313 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?