AraWhatsApp
WeCreativez WhatsApp Support
Whatsapp İletişim
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
Halı Saha

Halı Saha Yapımı

Suni Çim Halısaha Yapımı

Doğal çime yakın çift renkli görünümüyle sadece futbol, tenis gibi spor zeminlerinin haricinde peyzaj, dekoratif amaçlı da kullanılmaktadır.

Suni Çim Kaplama Nerelerde Uygulanır?

Halı Sahalar, Tenis Kortları, Dekorastif Alanlarda kullanılır.

Alt Zeminin Ne Olması Gereklidir?

Suni Çim Kaplama uygulamasının yapılabilmesi için zemin asfalt ya da beton olmalıdır.

Suni Çim Halısaha Yapımı Nasıl Uygulanır?

Zemini tamamlanan halı saha artık suni çimi uygulanmaya hazır hale gelmiştir.

  • Keçe ve Halı Saha çiminin Saha Yüzeyine Serilmesi: Öncelikle, müşterinin tercihi doğrultusunda saha yüzeyine keçe açılır. Keçe üzerine saha ölçülerine göre özel olarak üretilmiş olan sentetik çim rulolar açılarak ruloların tamamı sahanın yüzeyini kapatacak şekilde sahaya serilir.
  • Ruloların Ek yerlerinin kesimi ve yapıştırılması: Halı Saha yüzeyine serilen Sentetik Çim Rulolarının kenarları düzgün bir biçimde kesilerek birbirine ek yapılmasına hazır hale getirilir. Daha Sonra Ek yeri Bandı üzerine uygulanan tutkal vasıtası ile iki rulo aralarında boşluk kalmayacak şekilde yapıştırılır. Bu şekilde sahanın tüm ruloları birbirine yapıştırılarak tek parça haline getirilir.
  • Halı Saha Oyun Çizgilerinin Yerleştirilmesi: Ek yerlerinin birleştirilmesi işlemini takiben saha projesine uygun olarak belirlenen tüm çizgiler suni çim halılar içerisine yerleştirilir.
  • Halı Saha Dolgusunun Yapılması: Ek yerlerinin birleştirilmesi ve çizgilerin montajı işlemini takiben halı saha artık dolgu yapmaya hazır hale gelmiştir.
  • Halı Saha Yüzeyinin Fırçalanması ve Oyuna Hazır Hale Getirilmesi: Dolgusu tamamlanan halı saha yüzeyi düzenli ve sürekli olarak fırçalanarak kullanıma hazır hale getirilerek müşteriye teslim edilir.
Suni Çim Halısaha Yapımı Kaplama Fiyatları

Suni Çim Halısaha Yapımı Fiyatları metraja, malzemenin kalitesine, kaplama türüne göre değişmektedir.

Halı Saha Yatırımı Hakkında Genel Bilgi

Halı Saha Yaptırmak istiyorum Ne yapmalıyım?

Halı Saha sahibi olmaya karar verdiniz. Peki böyle bir yatırımı gerçekleştirmeden önce neler yapmalı? Nelere dikkat etmelisiniz?

Yer Seçimi, Konum ve Arsa

Her ticari işletme gibi Halı saha içinde yeri ve konumu çok önemlidir. Yer Seçiminde dikkat edilecek hususlar sırası ile;

1-Ulaşım: Halı Sahanız kolay ulaşılabilir bir konumda olmalı, toplu taşıma araçları ile ulaşım kolay olmalıdır. Küçük yerleşim yerlerinde kimi halı sahalar Servis hizmeti vermektedir.

Her ne kadar basta kulağa çok aykırı gelse de şehir merkezindeki yüksek arsa maliyetlerinde kurtaracağı gibi müşteri memnuniyetini de arttırıcı bir etkisi olmaktadır. Maç Sonrası yorgun argın toplu taşıma ile ulaşım derdi olmaması, hatta özel aracı olan müşterilerin dahi zaman zaman servisi tercih ettiği görülmektedir.

2-Müşteri Potansiyeli : Müşteri potansiyeli yüksek bölgeler tercih etmek tesisiniz kârlılığını arttıracaktır. Genç nüfusun yoğun olarak yasadığı veya bölgeler halı sahanızın getirisi açısından verimli olacaktır. Yurtlar, üniversiteler, okullar potansiyel müşterilerinizin yoğun olacağı bölgelerdir.

3-Arsa :Ne büyüklükte bir saha yapacağınızdan kaç adet saha yapabileceğinize kadar her şey arsanıza ve arsanızın ölçülerine bağlıdır.

Arsa size ait olabileceği gibi arsa kiralayarak üzerine halı saha tesisi kurmakta mümkündür. Ancak kiralama esnasında uzun sureli kiralama yapmaya dikkat edin, aksi takdirde daha yatırımınızın tam olarak geri dönüşünü almadan sahanızı kapatmak zorunda kalabilirsiniz. Yap işlet devret veya belediyelerden uzun dönem kiralama da olasılıklardan bir kaçı.

İdeal olarak adlandırılabilecek bir halı saha ölçüsü bulunmamakla birlikte yaygın olarak karşımıza

20,00m X 40,00m =    800 m²  NET OYUN ALANI (6ya 6 mac yapılabilir)

25,00m X 40,00m = 1.000 m²  NET OYUN ALANI (6ya 6 mac yapılabilir)

25,00m X 45,00m = 1.125 m²  NET OYUN ALANI (7ye 7 mac yapılabilir)

25,00m X 50,00m = 1.250 m²  NET OYUN ALANI (7ye 7 mac yapılabilir)

28,00m X 48,00m = 1.344 m²  NET OYUN ALANI (8e 8 mac yapılabilir)

30,00m X 50,00m = 1.500 m²  NET OYUN ALANI (8e 8 mac yapılabilir)

32,00m X 52,00m = 1.664 m²  NET OYUN ALANI (8e 8 ve daha fazla kisi mac yapılabilir)

32,00m X 55,00m  =1.760 m²  NET OYUN ALANI (8e 8 ve daha fazla kisi mac yapılabilir)

30,00m X 60,00m  =1.800 m²  NET OYUN ALANI (8e 8 ve daha fazla kisi mac yapılabilir)

32,00m X 62,00m  =1.984 m²  NET OYUN ALANI (8e 8 ve daha fazla kisi mac yapılabilir)

ölçülerinde sahalar çıkmaktadır. Bunlar arasında seçim yapmak tamamen Halı sahanızı yapacağınız yere bağlı olarak karar verilmesi gereken bir konudur.

Unutmayın metrekare her şey değildir. 10m genişliğinde 110 metre uzunluğunda bir 1100 metrekare bir arsanız olabilir ama bu arsaya yapacağınız halı sahanın eni çok dar olacaktır ve sahanız orantısız bir şekilde dar ve uzun olacaktır. Diyelim ki 40m genişliğinde ve 90 m uzunluğunda bir arsanız var (veya arsa kiralayabiliyorsunuz), öncelikle bazı olmazsa olmazlarınız var. Mesela soyunma odaları, sosyal tesis ve kafeterya gibi bir alana ihtiyacınız var (bu konuya daha sonra detaylı olarak değineceğiz.) Bu alan için ihtiyaç duyacağınız tahmini olarak 100-150 metrekare büyüklüğü düştükten sonra kalan arsaya nasıl bir halı saha yapacağınıza karar verebilirsiniz.

Önemli olan ticari bir işletme olan halı sahanızdan en fazla getiriyi elde edebilmektir. Halı sahanızı en verimli ve en dolu kapasite ile çalıştırmak ise bu başarinin anahtarıdır. Söyle düşünelim sahayı kurmayı düşündüğünüz bölgede hiçbir halı saha yok ise ve halı saha kurmak için yeterli potansiyel müşteriniz var. Burada dikkat etmeniz gereken ayni alana en fazla kaç tane saha yapabileceğinizdir. Unutmayın müşteri potansiyelinizin büyük bir çoğunluğu günün ayni saatlerinde maç yapmak isteyecektir.

Örneğin saat 23:00 da sahanızı kiralamak isteyen 2 müşteri gurubunuz varken saat sabah 09:00 da hiç kimse saha kiralamak istemeyecektir. O nedenle sizin ihtiyacınız olan popüler olan saatlerde size en çok geliri getirecek saha adedine sahip olmaktır. Bir diğer taraftan sahanızı yapacağınız bölgede birden fazla halı saha var ve müşteri potansiyeli yüksek bir bölge, iste burada sahanız konforu tesisinizin konforu, müşterilerinizi size çeken bir unsur olacaktır.

Genellikle tesis sahiplerinin düştüğü en büyük yanılgı bu yatırımı yaparken müşterileri oraya getiren esas unsuru unutmaktır. Unutmayın müşterileriniz oraya maç yapmaya geliyor, Halı sahanızın çimi kötü ise binalarınızın ve tesisiniz güzelliği onları bir daha getirmek için yeterli olmayacaktır.

4-Rakip Sahalar (veya is ortaklarınız): Halı sahalar her ne kadar birbirleri ile rekabet etseler de birbirlerinin iş hacmini de arttıran işletmelerdir. İlk etapta kulağa anlamsız gelse de ayni şehirdeki birçok işletme sahibi iyi ilişkiler içerisindedir.

Halı saha olan bir bölgede halı saha açmak başta kulağa rekabet unsuru gibi gelse de bir süre sonra ayni bölgede sahaların toplanmasından ötürü müşteri potansiyelinde de o bölgeye yönelik bir kayma olacaktır. Ulaşım olanakları, ayni anda birden fazla müsait saha bulabilmek gibi etkenler önemli unsurlardır.

Nasıl bir halı saha? Açık / Kapalı ?

Gerekli müşteri potansiyeli araştırmanızı yaptınız ve Arsa Sorununu çözdünüz, simdi sırada nasıl bir saha yaptıracağınıza karar vermek var. Öncelikle tesisinizi yapmak istediğiniz bölgenin iklim koşulları bu kararı vermekte son derece etkendir.

Ağır kış koşulları geçiren bölgelerde kapalı halı sahalar müşteri memnuniyeti ve kullanım suresi açısından avantaj sağlayacaktır. Nispeten daha kısa ve hafif kış mevsimi geçiren ancak sıcak yaz mevsimi olan bölgelerde ise açık halı sahalar daha akıllıca yatırımlardır.

Sosyal Tesis: Halı Saha Maçı sosyal bir hadisedir ve müşterileriniz tamamı sadece spor yapmak için değil ayni zamanda sosyalleşmek için tesislerinize geleceklerdir. Bunu göz önünde bulundurarak halı sahanızın yanına yapacağınız soyalı tesis binasının soyunma odaları, duşlar ve kafeterya hatta mümkünse restoran gibi bölümler içermesi sizin tesisiniz tercih edilirliğini arttıran unsurlardır.

İnsanlar sadece spor yapmak ve futbol oynamak için gitmezler. Maç öncesi sosyalleşmek, bir şeyler atıştırmak maç izlemek, ulusal futbol maçlarını TV’den seyretmek gibi birçok aktiviteyi de gerçekleştirirler. Bu nedenle sosyal tesisiniz halı sahanızın hem ek gelir elde etmesini sağlar hem de tercih edilirliğini artırır.

Sentetik Çim Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Halı Saha Yatırımcılarının en çok yanılgıya düştüğü nokta sentetik çim seçimidir. Hangi çim sorusunun ne yazık ki bir tek doğru cevabi yoktur ama cevabin ortak bir noktası vardır. Oda kaliteli bir sentetik çim. Piyasada birçok çim üreticisi ve bunların doğrudan veya dolaylı olarak ürünlerini satan firmalar bulunmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken öncelikle kiminle muhatap olduğunuzdur. Karşınızdaki firma kim? Fabrika mi? Fabrikanın Yetkili Bayisi mi? Yada Tali Bayi mi? Bu konuda en güvenilir firmayı bulmak uzun vadede yaşayacağınız olası problemlerin önüne geçecek ve isin sonunda muhatapsız kalmanızı engelleyecektir. Piyasada bu alanda faaliyet gösteren birçok firma vardır. Öncelikle hangi üreticinin hangi ürününü aldığınızdan emin olun, Birçok üreticinin bir çok farklı beklentiler için ürettiği farklı ürünler vardır.

Karşınızdaki sizi doğru ve ihtiyaçlarınıza gerçek anlamda karşılayacak bir ürüne yönlendiriyor mu? Birçok halı sahanın yıllardır faaliyet gösterdiği bir bölgede yeni açmayı düşündüğünüz yeni bir tesise en eski ve en klasik çimi sadece fiyatı birkaç sent daha ucuz diye yönlendirmek, sizi ve işletmenizi daha en başından rekabet edemez bir noktaya sürükleyebilir. Kalite buradaki diğer en önemli unsurdur. Bugün ucuz diye tercih etme eğiliminde bulunduğunuz bir çimi kullanım süresi sonunda 1 yıl daha eken değiştirmenin size maliyeti en az %20 gelir kaybı ve maliyet artışı olacaktır.

Alırken metrekarede sırf 1 Euro ucuz olduğu için 6 yıl yerine 3 yıl kullanabildiğiniz bir Sentetik çim size iki kati daha pahalıya mal olmuş demektir. Satın aldığınız ürünün arkasında fabrika desteği olup olmadığını mutlaka öğrenin, Merdiven altı tabir edilen, arkasında iyi bir üretici garantisi bulunmayan ürünler sonrasında çok can sıkıcı olaylar yaşamanıza sebep olabilir.

Piyasada uzun garanti koşulları vaat eden birçok çim markası iş gerçek garanti koşullarına gelince yetkili olmayan bir firma tarafından yapılan montaj ve uygun olmayan yan malzeme gibi gerekçelerle, garantisiz kalmaktadır. ERKUR YAPI’yı tercih ettiğinizde sentetik çiminden Yan malzemesine hatta montajına varıncaya kadar komple tek muhatabınız ve tedarikçiniz olduğu için garanti noktasında açıkta kalan hiç bir şey yoktur. Önemli olan size bu güveni ve garantiyi verebilecek bir firma ile çalışmaktır.

Halı Saha Nasıl Yapılır

1-Saha Aplikasyonu:

Halı Sahanın yapılacağı yer bir Harita Mühendisi veya Topograf tarafından belirlenir. Sınır köşe kazıkları çakılır. Böylelikle Halı Sahanın arsa içerisinde doğru bir şekilde konumlandığından ve Çevre Hatıl Duvarlarının Birbirine dik olduğundan emin olunur. Bu Çalışma ile arsa üzerinde nasıl bir kazı ve/veya dolgu yapılacağı da tespit edilmiş olur. 

2-Kazı:

Saha aplikasyonu esnasında belirlenen kotlara göre saha yüzeyi iş makineleri yardımı ile düzeltilir ve belirlenen kota getirilir. İstenilen Kota getirilmesi için yapılacak kazı miktarı aplikasyon sırasında belirlenir. Daha sonra Saha içi drenaj kanalları kazılır. 

3-Hatıl (Çevre Duvarı) İmalatı:

Saha çevresine, Aplikasyon esnasında  belirtilen köşe kazıkları ve kotlara uygun olarak beton bir duvar imal edilir. Söz konusu Duvara Çevre Hatılı adı verilir. Hatıl sahanın sınır duvarı oluşturarak, Sahanın dışarı ile olan irtibatını keser ve ayni zamanda çevre çitine taşıyıcı beton duvar görevini üstlenir.

4-Drenaj:

Yağışlı havalarda Saha yüzeyine düşen yağış Halı Sahanın dışına tahliye edilerek sahada yağmur birikmesi engellenmelidir. Bu sahaya kurulacak bir drenaj sistemi ile sağlanabilir. 

Kazı esnasında saha boyunca yerleştirilen Drenaj kanalları içerisinde özel delikli drenaj boruları yerleştirilerek Saha yüzeyine yağan yağmurun hızla saha kenarına taşınması sağlanır. Taşınan bu yağmur suyu hatıl betonu üzerinde bulunan tahliye noktalarından veya rögarlardan yağmur suyu şebekesine bağlanarak dışarı atılır.

5-Dolgu:

Önce drenaj Kanalları olmak üzere saha yüzeyine 15 cm yüksekliğinde 3-4 numara tabir edilen (30-45mm agrega aralığında) iri kırma taş dolgusu yapılır. Daha sonra bu iri kırma taş katmanı üzerine 1-2 numara tabir edilen (7-15mm agrega aralığında) ince kırma taş dolgusu yapılır. Bu dolgu saha Zeminini Hatılın üst kotunun 5-6cm altında kalacak biçimde tamamlanır. Kullanılacak Dolgu malzemesi Tozsuz yıkanmış elenmiş olmalıdır.

6-Mastarlama:

Halı Saha yüzeyinde oluşacak ondülasyonlar (dalgalanmalar) oyun konforunu son derece olumsuz olarak etkileyeceğinden saha yüzey kalitesi döşeme kalitesini ve saha kalitesini doğrudan etkileyen bir unsurdur. Bu nedenle saha üst katman dolgusu yapılırken 3m uzunluğunda bir mastar yardımı ile saha yüzeyinde hiçbir ondülasyon kalmayacak şekilde düzeltilerek dolgusu mastarlanır.

7-Sıkıştırma:

Halı Saha zeminin yüzeyinde düzgün ve pürüzsüz bir yüzey oluşturduktan sonra saha yüzeyini bozmandan maksimum 1 tonluk bir silindir ile saha yüzeyi sıkıştırılır. Bu işlem esnasında yüzeyde çökmeler ve dalgalanmalar olmamasına azami özen gösterilir olası dalgalanmalar malzeme takviyesi ve Mastarlama yardımı ile düzeltilir.

8-Tel Çit Yapılması:

Halı Saha zeminin tamamlanması ile artık halı sahanın bir tel çit ile çevresinden ayrılması gereklidir. Bunun için Panel Çit, Çelik Hasır veya PVC Kaplı Galvanizli Tel örgü gibi birçok çeşitli seçenek mevcuttur. Gerek ekonomik oluşu gerekse uygulama kolaylığı ve bakım gerektirmemesi nedeni ile en yaygın olarak kullanılan galvanizli tel örgüdür. 5cm x 5cm göz aralığında 3.5mm kalınlığında galvanizli ve PVC kaplı tel örgü ile projesinde belirtildiği bicimde çevre çiti imalatı yapılır. 

9-Aydinlatma Sisteminin Kurulması:

Halı Saha aydınlatması için kullanılan iki sistem mevcuttur. Bunlardan İlki Metal Halide Armatürler ile aydınlatma, diğeri ise son zamanda yüksek enerji tasarrufu sağlamalarıyla tanınan LED Armatürler ile aydınlatma. Metal Halide Armatür sistemleri düşük maliyetleri ile halen tercih sebebidir. Her iki tür aydınlatma için örnek projeler için tıklayınız.

10-Suni Çim Serimi:

Zemini tamamlanan halı saha artık suni çimi uygulanmaya hazır hale gelmiştir.

a) Keçe ve Halı Saha çiminin Saha Yüzeyine Serilmesi

Öncelikle, müşterinin tercihi doğrultusunda saha yüzeyine keçe açılır. Keçe üzerine saha ölçülerine göre özel olarak üretilmiş olan sentetik çim rulolar açılarak ruloların tamamı sahanın yüzeyini kapatacak şekilde sahaya serilir.

b) Ruloların Ek yerlerinin kesimi ve yapıştırılması

Halı Saha yüzeyine serilen Sentetik Çim Rulolarının kenarları düzgün bir biçimde kesilerek birbirine ek yapılmasına hazır hale getirilir. Daha Sonra Ek yeri Bandı üzerine uygulanan tutkal vasıtası ile iki rulo aralarında boşluk kalmayacak şekilde yapıştırılır. Bu şekilde sahanın tüm ruloları birbirine yapıştırılarak tek parça haline getirilir.

c) Halı Saha Oyun Çizgilerinin Yerleştirilmesi:

Ek yerlerinin birleştirilmesi işlemini takiben saha projesine uygun olarak belirlenen tüm çizgiler suni çim halılar içerisine yerleştirilir.

d) Halı Saha Dolgusunun Yapılması:

Ek yerlerinin birleştirilmesi ve çizgilerin montajı işlemini takiben halı saha artık dolgu yapmaya hazır hale gelmiştir. Saha yüzeyine, tercih edilen Sentetik Çimin teknik özelliklerine uygun olarak homojen bir şekilde kum dolgusu ve ardından SBR dolgusu yapılır. Burada dikkat edilmesi gereken dolgunun sahanın her yerine homojen bir şekilde yapılmasıdır. ERKUR YAPI olarak sahalarımızın dolgusu esnasında her zaman tam otomatik Dolgu serme makinası seçeneğini müşterilerimize sunuyoruz.

e) Halı Saha Yüzeyinin Fırçalanması ve Oyuna Hazır Hale Getirilmesi:

Dolgusu tamamlanan halı saha yüzeyi düzenli ve sürekli olarak fırçalanarak kullanıma hazır hale getirilerek müşteriye teslim edilir.

 11-Saha Üst Ağının ve Kale Arkası Ağların Çekilmesi:

ERKUR YAPI müşterisinin tercihine göre sahanın üzerine ve kale arkalarına Koruyu file (ağ) çekilir. Saha Üstünde 2 x 12 veya  15 x 15 göz aralıklı 66 ve 72 numaralı paraşüt iplikten mamul üst ağlar kullanılır. Kale Arkalarında ise 12 x 12 veya 15 x 15 göz aralıklı 144 ve 180 numaralı iplikten mamul kale arkası ağlar kullanılmaktadır.

11 Aralık 2017
3.087 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?