AraWhatsApp
WeCreativez WhatsApp Support
Whatsapp İletişim
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?

Sensörlü Aydınlatma Sistemi

Sensörlü Aydınlatma Sistemi

Sensörlü Lamba Nedir Ne İşe Yarar

Sensörlü Lambalar artık hepimizin apartmanında,kapı önlerinde ve iş yerlerinde olmazsa olmazı haline gelmiş bir elektrikli aydınlatma armatürüdür.
Sensörlü lamba ; Üzerinde gece gündüz ve zaman ayarı bulunan hareketi algıladığında devreye enerji vererek içerisinde bulunan ampüllerin çalışmasını sağlayan yarı elektrik yarı elektronik aydınlatma armatürüdür.
Sensörlü lambanın içerisinde 2 adet duy yuvası bulunmakta ve bu yuvalara en fazla 25 Watt veya 40 Watt ampül takmamız gerekmektedir.Yüksek watt lı ampüller elektronik aksama zarar vereceğinden kullanmanızı tavsiye etmem.
Bu armatürlerin içerisine kesinlikle tasarruflu ampül takmayınız aksi takdirde 10 günde bir ampül değiştirmek zorunda kalırsınız.Tasarruflu ampüller içerisinde bulunan gaz ısınarak aydınlatma verir.Sensörlü lambada enerji 3 dakika veya daha az verildiğinden sürekli yanıp sönmesi sonucunda içerisindeki gaz tam ısınmaz ve sürekli yarım yanar bu da ampülün ömrünü kısaltır.
Sensörlü Armatürlerin içerisine Akkor flamanlı yani normal ampül veya Led ampül takmanızı tavsiye ederim.Böylelikle daha uzun ömürlü aydınlatma sağlanacaktır.
Sensörlü armatürlerin içerisinde bir elektronik devre bulunur,Bu devrenin üzerinde 1 adet hareket sensörü,1 adet Röle,2 adet ayar düğmesi bazısında 3 adet ayar düğmesi bulunur.Bu ayar düğmeleri Hareket hassasiyeti,gece-gündüz ayarı ve zaman ayarı olarak bulunmaktadır.
Sensörlü armatürümüzün,
*Gecemi gündüz mü yanacağını,
*Ne kadar yaklaşınca yanmalı,yani hassasiyet ayarını,
*Yandıktan kaç dakika sonra sönmeli bu ayarları yapmamız mümkündür.
Sensörlü armatürler Tavana veya duvara takıldığında 360 derece etrafını ve en fazla 3 metre ilerisindeki hareketleri algılayabilir.220 volt AC enerji ile çalışır.
Sensörlü armatürlerin Şuan ki piyasada ledli olanları da mevcuttur ama biraz pahalı olabilir.Elektrikler kesildiğinde otomatik devreye giren ve karanlıkta kalmaktan sizi kurtaran modelleri de mevcuttur.Sensörlü armatürlerin Çeşitleri markaları ve modelleri günümüz teknolojisinde değişkenlik göstermelidir

İnsan hareketine bağlı olarak kendi kendine yanıp sönebilen sensörlü lambalar, herhangi bir cihaza basmadan, bulunulan ortamın aydınlanmasını sağlar. İçlerinde insan vücudunun yaydığı görünmez ışığı algılayan bir teknolojiyi barındırır. Sensörlü (algılayıcı) lamba, pressel lens ve hareket dedektörü olan iki ana bileşenden oluşur.  Hareket bu iki alışverişle algılanır. Peki, sensör hareketi nasıl algılamaktadır?

İnsanların yaydığı kızılötesi ışınlar belli mesafelere kadar ilerler. Bu ışınlar pressel lensin algılama alanına da girer. Bizim üzerimizden yansıyan ışınlarla; pressel lens bir iletici görevi görerek, ışınları hareket dedektörüne yansıtır. Hareket dedektörü ışınları aldığında tepkisel olarak elektrik akımı üretmeye programlanmıştır Yani tüm bu algılama sistemi; yansımaya bağlı olarak gerçekleşir. Kızılötesi ışınlar geldiğinde elektrik akımı lamba bağlantılarına yönelir. Böylece lamba yanar.

Sensörlü lambanın çalışma prensibi için iki önemli ayarı vardır. Bu ayarlar zaman ve mesafe ayarlarıdır. Lambanın yanma mantığı zaman ve mesafe kavramlarıyla yakından ilişkilidir. Örneğin; bir sensörün 4,5 m yarıçap ve 9 m çap mesafesinde algılama kapasitesi olabilir. Sensör bu mesafe dışında kalan nesnelerin hareketini algılamayacaktır. Sensörün zaman ayarı önemlidir. Zaman ayarın sensörün tespit ettiği son hareket algılamadan itibaren açık kalacağı süreyi belirleyecektir. Bu süre birkaç saniye ile on dakika arasında değişebilir. Yani lamba yanıyorken herhangi bir hareket oluştuğu zaman bu devamlılığı sağlayacak ve lamba yanmaya devam edecektir.

Sensörler sadece aydınlatma için kullanılmamaktadır. Bizi görünce açılan kapılar, elimizi uzattığımızda akan musluklar ve bugün kendi kendine çalışan tüm sistemler sensörlerle çalışmaktadır. Tüm bu sistemlerin çalışabilmesi için algılayıcılara ihtiyacı vardır. Bunlar; kullanım amaçlarına göre; hareket, sıcaklık, nem ya da başka fiziki değişimlere duyarlı algılayıcılar olabilir. Çevremizdeki fiziki değişimleri algılayan ve bunları elektronik sinyallere çeviren sistemleri, akıllı sistemler olarak adlandırılır. İşte bu akıllı kızılötesi algılayıcılar sayesinde hayatın her noktasında işlerimizi kolaylaştırıcı bir etken olarak kullanabilmekte ve hızla her alanda geliştirilmektedir.

11 Aralık 2017
2.273 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?